Preventie & Mondhygiëne

Ken jij het verschil?

Wat is het verschil tussen een preventie-assistent (PA), paro-preventie-assistent (PPA) en een mondhygiënist (MH)?

In onze praktijk hebben wij verschillende mondzorgverleners aan het werk. We begrijpen dat het voor u als patiënt verwarrend kan zijn wie precies wat doet. Daarom leggen wij u hieronder graag uit hoe deze verdeling in elkaar zit in onze praktijk.

Tijdens een periodieke controle wordt uw mond door de tandarts gecontroleerd. Hierbij wordt gekeken naar de conditie van uw gebit. Daarnaast zal de tandarts ook uw tandvlees beoordelen. Dit omdat gezond tandvlees de basis vormt van een gezonde mond en het fundament van de tanden is. Het beoordelen van het tandvlees wordt gedaan aan de hand van de PPS-score (Periodieke Parodontale Screening-score). Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen PPS-score 1, 2 en 3. De score 1 geeft aan dat de mond vrijwel gezond is en loopt op naar score 3 waarbij complexe tandvlees problematiek is geconstateerd. Aan de hand van deze score wordt u verwezen naar de volgende zorgverlener binnen onze praktijk:

tca-img
Z

Preventie-assistent

Wanneer PPS-score 1 bij u is geconstateerd, zal de tandarts u verwijzen naar de preventie- assistent voor een gebitsreiniging en eventuele instructie. De preventie-assistent heeft naast haar opleiding tot tandartsassistente een extra opleiding gevolgd om een eenvoudige gebitsreiniging uit te voeren waarbij tandsteen en aanslag worden verwijderd.

Z

Paro-preventie-assistent

Wanneer PPS-score 2 bij u is geconstateerd, zal de tandarts u verwijzen naar de paro-preventie-assistent voor het paro preventie traject. De paro-preventie-assistent voert de meer complexe gebitsreiniging uit, stuurt actief bij in zelfzorg om verder verval van het tandvlees en het ontstaan van parodontitis (ernstig ontstoken tandvlees met botafbraak) te voorkomen. Eventueel zal de paro-preventie-assistent een tandvlees meting bij u uitvoeren om de conditie van het tandvlees te monitoren. De paro-preventie-assistent heeft naast de opleiding tot preventie-assistent een aanvullende opleiding gevolgd waarin ze getraind is om de meer complexe tandvleesproblematiek te behandelen.

Z

Mondhygienist

Wanneer PPS-score 3 bij u is geconstateerd, betekent dat er afbraak van bot rondom de tanden heeft plaatsgevonden. Dit type tandvleesontsteking wordt parodontitis genoemd. Voor behandeling zal de tandarts u verwijzen naar de mondhygiënist. De mondhygiënist heeft een vierjarige HBO opleiding afgerond en is daarmee de aangewezen specialist binnen de praktijk voor de behandeling van complexe tandvleesproblematiek. Tijdens de eerste zitting zal de conditie van het tandvlees in kaart worden gebracht, waarna een kostenbegroting en behandelstrategie wordt bepaald om naar een gezonde situatie van het tandvlees toe te werken.