Bleken


Een stralende lach met witte tanden is de wens van veel mensen. Door het bleken van uw gebit is het vaak mogelijk om tanden een fris en gezond uiterlijk te geven.

Onveilige bleekmethoden kunnen echter schade aanbrengen aan uw gebit.

Het is dus belangrijk dat u kiest voor een veilige manier.

Onder begeleiding van onze tandartsen en preventieassistenten bent u verzekerd van het verantwoord bleken van uw gebit.Inwendige verkleuring

Bij inwendige verkleuringen ligt de oorzaak van de verkleuring binnen de tand of kies. Binnenin tanden en kiezen bevindt zich een holte gevuld met bloedvaten en zenuwvezels, de zogenaamde pulpa. Door bijvoorbeeld een ongeluk, of tandbederf kan de pulpa ontstoken raken en afsterven. Als gevolg hiervan kan de tand blauw of geel-grijs gaan verkleuren.


Behandeling inwendige verkleuring

De tandarts kan de donkere of verkleurde "dode" tand eerst voorzien van een goede zenuwbehandeling. Daarna kan de tand van binnenuit worden gebleekt. De tandarts verwijdert hiervoor eerst de vulling. Daarna wordt de tand op de volgende wijze gebleekt: In de tand wordt een bleekmiddel (verdund Natriumperboraat) aangebracht waarna de tand direct wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. Het echte bleekproces zal op deze wijze enkele uren tot dagen duren. Afhankelijk van het behaalde of gewenste resultaat, wordt de behandeling enkele malen herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten.Uitwendige verkleuring

Bij uitwendige verkleuringen is de buitenkant van de tanden en kiezen verkleurd.

  • Het kan aangeboren zijn. Een voorbeeld van een aangeboren verkleuring is de Tetracyclineverkleuring. Deze verkleuring ontstaat tijdens de zwangerschap bij het kind, door antibioticagebruik door de moeder. Deze donkere verkleuringen worden pas zichtbaar als de eerste blijvende tanden doorbreken.
  • Het ontstaat geleidelijk in de loop van het leven. Door allerlei invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld voedng en roken verkleurt het gebit.
  • Sommige mensen hebben van nature wat gelere tanden.

De behandeling uitwendige verkleuring

Verkleuringen die dieper in het glazuur zitten kunnen niet meer worden weggepoetst. Er zijn wel tandpasta's op de markt die bleekmiddelen bevatten maar het effect hiervan is beperkt. Een veel beter resultaat is te bereiken door de professionele bleekmethode bij de tandarts.Thuisbleken

Thuisbleken Bij deze methode wordt er thuis gebleekt onder controle van de tandarts. De tandarts maakt voor deze methode afdrukken van het gebit zodat een op maat gemaakte mal of 'lepel' gebruikt kan worden. Deze 'lepel' zorgt ervoor dat het bleekmiddel op de tanden blijft zitten en niet in de mond loopt. De gel wordt thuis in de 'lepel' aangebracht en moet ongeveer één uur blijven zitten. Dit wordt een aantal dagen tot weken achter elkaar herhaald, totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Gevoeligheid

Een nadeel van bleken kan zijn dat er tijdens het bleekproces pijnlijke tanden ontstaan. Mocht dit optreden, dan kan minder intensief bleken een oplossing brengen. Ook spoelen met een NatriumFluoride oplossing kan helpen. Neem dan altijd contact op met uw tandarts.

Resultaat

Bij bovengenoemde methoden is het in ongeveer 85% van de gevallen haalbaar wittere tanden te krijgen. Hoe lang het gewenste resultaat behouden blijft hangt af van verschillende factoren. Zo zal bij mensen die roken of veel rode wijn drinken sneller achteruitgang van het bleekresultaat te zien zijn. Het is van belang dat u zich houdt aan de richtlijnen die door de tandarts worden voorgeschreven.

Verder is het goed te weten dat alleen natuurlijke tanden en kiezen gebleekt kunnen worden. Vullingen en kronen bleken niet mee en zullen na het bleken donkerder lijken in vergelijking met de gebleekte tanden en kiezen. Het kan noodzakelijk zijn deze te vervangen voor een optimaal resultaat.