Bleken

Een stralende lach met witte tanden is de wens van veel mensen. Door het bleken van uw gebit is het vaak mogelijk om tanden een fris en gezond uiterlijk te geven.

Onveilige bleekmethoden kunnen echter schade aanbrengen aan uw gebit.

Het is dus belangrijk dat u kiest voor een veilige manier.

Onder begeleiding van onze tandartsen en preventieassistenten bent u verzekerd van het verantwoord bleken van uw gebit.

bite

Uitwendige verkleuring

Bij uitwendige verkleuringen is de buitenkant van de tanden en kiezen verkleurd.
Z

Het kan aangeboren zijn. Een voorbeeld van een aangeboren verkleuring is de Tetracyclineverkleuring. Deze verkleuring kan ontstaan door antibioticagebruik door de moeder tijdens de zwangerschap of door het kind op jonge leeftijd. Deze donkere verkleuringen worden pas zichtbaar als de eerste blijvende tanden doorbreken.

Z

Het ontstaat geleidelijk in de loop van het leven. Door allerlei invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld voeding en roken verkleurt het gebit.

Z
Sommige mensen hebben van nature wat gelere tanden.

De behandeling uitwendige verkleuring

Verkleuringen die dieper in het glazuur zitten kunnen niet meer worden weggepoetst. Er zijn wel tandpasta’s op de markt die bleekmiddelen bevatten maar het effect hiervan is beperkt. Een veel beter resultaat is te bereiken door de professionele bleekmethode bij de tandarts.

Thuisbleken

Bij deze methode wordt er thuis gebleekt onder controle van de tandarts. De tandarts maakt voor deze methode afdrukken van het gebit zodat een op maat gemaakte mal of ‘lepel’ gebruikt kan worden. Deze ‘lepel’ zorgt ervoor dat het bleekmiddel op de tanden blijft zitten en niet in de mond loopt. De gel wordt thuis in de ‘lepel’ aangebracht en moet ongeveer één uur blijven zitten. Dit wordt een aantal dagen tot weken achter elkaar herhaald, totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Gevoeligheid

Een nadeel van bleken kan zijn dat er tijdens het bleekproces pijnlijke tanden ontstaan. Mocht dit optreden, dan kan minder intensief bleken een oplossing brengen. Ook spoelen met een NatriumFluoride oplossing kan helpen. Neem dan altijd contact op met uw tandarts.
bite

Resultaat

Bij bovengenoemde methoden is het in ongeveer 85% van de gevallen haalbaar wittere tanden te krijgen. Hoe lang het gewenste resultaat behouden blijft hangt af van verschillende factoren. Zo zal bij mensen die roken of veel rode wijn drinken sneller achteruitgang van het bleekresultaat te zien zijn. Het is van belang dat u zich houdt aan de richtlijnen die door de tandarts worden voorgeschreven.

Verder is het goed te weten dat alleen natuurlijke tanden en kiezen gebleekt kunnen worden. Vullingen en kronen bleken niet mee en zullen na het bleken donkerder lijken in vergelijking met de gebleekte tanden en kiezen. Het kan noodzakelijk zijn deze te vervangen voor een optimaal resultaat.