Tandvlees

Onze tanden en kiezen zitten vast in het bot en zijn omringd door tandvlees. Samen wordt dit het parodontium genoemd. Uw tandarts en/of mondhygiënist zal dit parodontium bij elke controle beoordelen door het meten van de pockets (de ruimte tussen tand en tandvlees). De diepte van de pockets vertelt ons iets over de gezondheid van het parodontium.

 

Problemen met uw tandvlees

Bij tandvleesproblemen maken we een onderscheid tussen gingivitis en parodontitis.

foto parodontologie groot

Gingivitis: ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees kenmerkt zich door bloeding tijdens het poetsen of eten. Het wordt veroorzaakt door tandplaque en tandsteen.

De behandeling van gingivitis

Gingivitis is goed en snel te behandelen. Met voorlichting, advies en een uitgebreide mondhygiëne-instructie leert de mondhygiëniste of preventie-assistente u om dagelijks optimaal plak te verwijderen. Daarnaast wordt een professionele gebitsreiniging uitgevoerd: we verwijderen tandsteen en plaque en polijsten de glazuuroppervlakken.

Parodontitis: een stap verder

Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees.
Hierbij treedt ook verlies van kaakbot op. Hierdoor verliezen de tanden en kiezen hun steun en kunnen op den duur zelfs los komen te staan.

De behandeling van parodontitis

Bij tijdige behandeling van parodontitis is herstel mogelijk. Tijdens een eerste afspraak zal de mondhygiënist de conditie van het tandvlees in kaart brengen. Daarna worden een kostenbegroting en behandelstrategie bepaald om naar een gezonde situatie van het tandvlees toe te werken.