publicaties onderzoek

Publicaties onderzoek


Binnen de tandheelkunde en mondzorg wordt continu onderzoek gedaan. Via verschillende wegen ontvangt Tandheelkundig Centrum Molenvliet regelmatig onderzoeksresultaten en conclusies. Resultaten en conclusies welke wij interessant achten voor onze cliënten, publiceren wij op deze webpagina. Veelal in samengevatte vorm.

Heef u vragen over een bepaald onderzoek, wilt u meer over het onderwerp weten of wilt u het volledige onderzoek inzien, wendt u zich dan tot Peter Ouwerling, tandarts-implantoloog bij TCM, door een mail te sturen naar p.ouwerling@tcamolenvliet.nl. Peter zal u dan in ieder geval van een antwoord voorzien.

Hoger botverlies bij rokers biedt minder houvast voor implantaten

Een gebitsprothese op een geslonken onderkaak heeft weinig houvast. Met implantaten kan de retentie van de gebitsprothese worden verbeterd. Diverse implantaatsystemen komen hiervoor in aanmerking. Uit een onderzoek komt naar voren dat bij een slinkende onderkaak een prothetische constructie gesteund door 2 implantaten de beste langetermijnresultaten geeft. Bij rokers blijkt het botverlies rondom de implantaten 2 maal zo hoog is als bij niet-rokers. Alvorens implantaten te plaatsen, lijkt een dwingend advies aan de patiënt om met roken te stoppen op zijn plaats.

Bron: G. Stoker, R. van Waas, D. Wismeijer - Long-term outcomes of three types of implant-supported mandibular overdentures in smokers.