Parodontologie

Parodontaal betekent letterlijk: rond de tand. Tot dit gebied behoren o.a. het tandvlees en het tandbot. Veel gebitsproblemen beginnen als er problemen zijn aan deze basis.

Parodontologie houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van ontstoken tandvlees. Gingivitis is het meest voorkomende probleem; hierbij zorgen bacteriën in tandplak voor een ontsteking van de tandvleesrand. Ook parodontitis is een veelvoorkomend probleem dat behandeld wordt binnen de parodontologie. Hierbij is niet alleen het tandvlees ontstoken maar ook het dieper gelegen steunweefsel.

Binnen onze praktijk houden tandarts Sjoerd Hagenaars en een team van 6 ervaren mondhygiënisten zich bezig met de behandeling van parodontitis.

Parodontologie
Gingivitis
Ontstoken tandvlees ontstaat door plak. Dit is een kleverig wit/geel laagje dat zich dagelijks vormt op de tanden en kiezen. Plak bestaat grotendeels uit bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan het glazuur en zijn de oorzaak van gaatjes en tandvleesontstekingen. Vooral tussen de tanden en langs de tandvleesrand is plak moeilijk te verwijderen.
Parodontologie
Als plak niet goed verwijderd wordt ontstaat een tandvleesontsteking(= gingivitis). Het tandvlees kan dan rood, slap en gezwollen zijn. Tijdens het poetsen kan het bloeden. Achtergebleven plak zal op den duur verkalken (hard worden). Dan wordt het tandsteen genoemd. Tandsteen krijgt u zelf niet weggepoetst. Het bevat geen levende bacteriën, maar zorgt, door het ruwe oppervlak, voor meer hechting van bacteriën.

De behandeling van gingivitis Gingivitis is goed en snel te behandelen. Met voorlichting, advies en een uitgebreide mondhygiëne-instructie leert de mondhygiëniste of preventie-assistente u om dagelijks optimaal plak te kunnen verwijderen. Daarnaast wordt een professionele gebitsreiniging uitgevoerd. Tandsteen en aanslag worden verwijderd en de glazuuroppervlakken worden glad gepolijst.

Parodontitis
Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees.

Afhankelijk van enkele factoren kan een onbehandelde tandvleesontsteking zich uitbreiden. Met name de soorten bacteriën spelen een grote rol. De ontsteking breidt zich uit langs de wortels richting het kaakbot. Het tandvlees sluit dan niet meer strak om de wortels. Er ontstaan tandvleesruimtes, pockets genoemd en er treedt verlies van kaakbot op. We spreken dan van parodontitis. In een gevorderd stadium gaan tanden en kiezen los staan en kunnen er zelfs uitvallen. Andere factoren die de kans op parodontitis vergroten zijn uw algemene weerstand, life-style (bijv. roken, stress), erfelijkheid en aanwezigheid van systeemziektes.

Parodontologie
De behandeling van parodontitis Bij tijdige behandeling van parodontitis is herstel mogelijk. De mondhygiënist zal na een uitgebreid mondonderzoek het behandelplan met u bespreken. Behandeling van parodontitis kost veel tijd en energie. Van u als patiënt vergt het discipline en een goede motivatie. Behandeling alleen is niet voldoende. Naast een grondige gebitsreiniging, het reinigen in de pockets en het gladmaken van worteloppervlakken is dagelijks optimaal plak verwijderen zéér belangrijk. Ook hierin zal de mondhygiënist u adviseren.

Flap operatie
Als pockets te diep zijn of te moeilijk bereikbaar zijn dan zal soms bovenstaande behandeling niet het gewenste resultaat opleveren. Om die pockets toch goed te kunnen reinigen, is het nodig dat de tandarts een operatieve behandeling aan het tandvlees uitvoert. Zo'n operatieve behandeling heet een flap-operatie.

Bij een flap-operatie wordt het tandvlees, onder plaatselijke verdoving, losgemaakt en opzij geschoven. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel weggehaald. De wortels van de tanden en kiezen en de rand van het kaakbot zijn daardoor goed zichtbaar en bereikbaar. De tandplak en het tandsteen die na de professionele gebitsreiniging zijn achtergebleven, kunnen nu goed worden weggehaald.
Waar nodig, wordt ook de vaak grillige rand van het aangetaste kaakbot bijgewerkt. Daarna wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen vastgehecht.

Parodontologie